Kategoria

Aikaisempia juttuja

Taipalsaaren väkeä tutustumassa Mollaan

in Aikaisempia juttuja Julkaisija
 • img_3189-1.jpg
 • img_3190-1.jpg

Taipalsaaren varhaiskasvatuksen ihmisiä kiinnosti nähdä Molla-toimintaa käytännössä ja Lappeen Riikka, Riitta, Katja ja Tero lupautuivat esittelemään sitä.
Lappeen pikkulastenkoulun Kauhutalon eskariryhmässä työskentelevät Riikka Jaala-Pesu ja Tero Haiko, päiväkotiryhmä Taikalammen Katja Nissinen sekä alueen erityislastentarhanopettaja Riitta Paakki ottivat vastaan kaksi henkilöa Taipalsaaren päivähoidosta. Heille näytettiin materiaalia, jota lapset olivat tehneet padeillä ja kameroilla ja kerrottiin niin hyvistä kuin huonoistakin kokemuksista. Välineet joilla lapset toimivat, kiinnostivat ja herättivät kysymyksiä. Hyviä vinkkejä kaivataan aina ja niiden jakaminen olisi todella tärkeää sellaisille, jotka vasta aloittelevat.

Monia päiväkoteja varmaan mietityttää vieläkin medialaitteiden integroiminen päiväkotiympäristöön, vaikka lasten elämässä ne ovat jo suurelle osalle arkea. Puhuminen mediakasvatuksesta ja lasten opastaminen mediamaailmassa on meidän kasvattajien tehtävä ja siitä tulisi keskustella myös vanhempien kanssa. Laitteet saatetaan myös nähdä vaikeina opetella ja koulutus henkilökunnalle mietityttää. Taipalsaari kuuluu kuitenkin Lappeenrannan hakemaan Osaava-hankkeeseen Lemin ja Savitaipaleen lisäksi, joka mahdollistaa päivähoidon henkilökunnan kouluttamisen. Ensi syksynä alkaa siis Tekla- nimisen hankkeen nimissä mediakasvatukselliset koulutukset. Tekla sana muodostuu sanoista: Tieto- ja viestintäteknologiaa esi-ja alkuopetuksen toimijoille.

Taipalsaarelle onnea toiminnan aloitukseen ja toivottavasti saitte käyttökelpoisia vinkkejä Mollilta.

0

Mollan kesäterveiset!

in Aikaisempia juttuja Julkaisija

Molla jää pian kesälomalle ja toivottelee lämmintä kesää kaikille!
Ja jotta lomalta paluu ei tänäkään vuonna olisi tylsä, niin Saimaan mediakeskuksen väki muuttaa TAAS huoneitaan…Viime vuonna muutimme toiseen kerrokseen, tänä vuonna muutamme sentään samassa kerroksessa, mutta jälleen erillisiin huoneisiin. Ilmoittelen sitten kun tiedän mikä huoneen numero on. Koulutusluokkamme pysyy samana, ja koulutuksista ilmoittelen sitten kun olemme saaneet tavarat paikoilleen. Onneksi Mollan laukku on suht pieni ja jo melkein pakattu…

Mutta nyt toivon kaikille hyvää kesää ja kiitokset Molla-ihmisille ja yhteistyökumppaneille!

Kesäterveisin,

Riikka

0

Viestejä maailmalle!

in Aikaisempia juttuja Julkaisija

Päiväkoti Kesämäen eskariryhmä Velhot ovat aloittemassa yhteydenpitoa Etelä-Amerikkaan. Ystävyyskoulu sijaitsee Fray Bentoksen kaupungissa, Uruguayssa. Yhteisenä kielenä on englanti, joka on kummankin ryhmän painotusalueena ja tarkoituksena on tutustua toisen maan tapoihin, kulttuuriin, maantieteellisiin ja ilmastollisiin eroihin ja tutkia onko meillä myös yhteisiä asioita… Paljon kerrottavaa ja kysyttävää varmasti riittää. Voit seurata lasten ajatuksia projektista ”Miun uutisissa” ja kuvia ilmestyy toivottavasti pian ”Terveisiä maailmalta”- kohtaan. Näin muutama velho kiteytti syksyn puuhia ja ajatuksia projektin aloituksesta:

”Olemme aloittaneet eskarijutut. Me käymme linja-autolla retkellä ja aloitamme yhteydenpidon Etelä-Amerikkaan, Uruguayhin. Aiomme kertoa heille mitä leluja meillä on (barbeja, legoja…) ja kysellä mitä heille kuuluu. Toivottavasti kuullaan heistä pian!”

Jäämme odottelemaan jännityksellä Velhojen projektin etenemistä!

0

Uusia ryhmiä mukaan Mollaan!

in Aikaisempia juttuja Julkaisija

Molla-hanke on saanut kaksi uutta päiväkotia mukaan mediamatkalleen. Kourulan eskariryhmä Kuusenkolo ja Leirin 2-5 vuotiaiden Liekki-ryhmäläiset liittyvät Mollajoukkoon. Aluksi lähdetään liikkeelle yhden ryhmän kanssa ja ajan myötä toivotaan mediamallien leviävän kaikkien ryhmien käyttöön.
Leirin päiväkodissa Liekki-ryhmä aloittaa ensimmäisenä medialaitteiden kokeilemisen lapsen päivän dokumentoinnin apuvälineenä. Dokumentoinnin jakamista varten vanhemmille ja sen näkemiseksi sähköisesti on otettu käyttöön oma blogi. Sitä esiteltiin Liekkiläisten vanhemmille 18.9. ja kyseltiin heidän mielipiteitään asiasta. Kun bloggaus alkaa todenteolla, ilmestyy vinkki-blogi kohtaan myös Leiriläisten linkki heidän blogiinsa.

Liitteenä Mediaa Mollan kanssa -esitys lasten mediakasvatuksesta.

leirin_vanhempainilta

0

Molla Vartissa!

in Aikaisempia juttuja Julkaisija
 • img_0707.jpg

Tabletit päiväkodeissa herättivät kysymyksiä ja saivat Vartin toimittajan liikkeelle. Tapaaminen järjestyi Kasvatus- ja opetustoimen tiloissa, jossa on Saimaan mediakeskuksen työhuoneet ja Molla-hankkeen koordinaattori Riikka.
Riikka kertoili toimittaja Kati Pulliselle Mollan eri vaiheista ja lasten tekemistä mediatuotoksista. Jos printti-Vartti meni jo paperinkeräykseen,näet jutun vielä täältä:

http://www.varttiek.fi/digilehti

0

Vanhempien toiveita ja ajatuksia

in Aikaisempia juttuja Julkaisija

Lappeen päiväkotikoulussa eskareiden vanhemmat saivat tuoda toiveitaan ja ajatuksiaan lapsensa esiopetuksesta ja niistä koostettiin sanapilvi.
Lappeen päiväkodissa työskentelee kuusi lastentarhanopettajaa esiopetusryhmissä. Jokainen opettaja toteutti/toteuttaa kyselyn lapsille ja vanhemmille esiopetusvuoden odotuksista ja toiveista. Koonti kyselymenetelmistä ja vastauksista: Kaksi opettajaa aikoo kysyä vanhempien odotuksia vasu-keskustelussa, jotka tullaan käymään loka-marraskuussa. Lasten ajatukset haastatellaan erikseen. Kolmessa ryhmässä kysely vanhemmille toteutettiin vanhempainillan yhteydessä. Niiltä vanhemmilta, jotka eivät osallistuneet vanhempainiltaan, mielipidettä on kysytty muissa tilanteissa.

Vanhempien toiveita ja ajatuksia:

Lasten välisen vuorovaikutuksen kehittäminen,
sosiaaliset taidot
Suomen kielen kehitysharjoituksia
Ulkoilua säällä kuin säällä
Leivontaa ja keittiöhommia
Mediakäsite
Vastuun ottaminen
Kotieläimiin tutustuminen
Lapsilla leikkiä.
Yhdessäolon opettelua, kaikkea mitä uudessa, tulevassa kouluarjessa tarvitaan.
Taidepajajuttuja ja liikuntaa.
Mukavaa tekemistä.
Tanssipajoja
Kirjainharjoituksia
Lisää askartelua
Leikin kautta oppiminen.
Ei totista touhua.
Avoin tiedottaminen
Medialukutaitoa (some ym. muut)
Mahdollisimman paljon liikuntaa
Lukemisen opettelua, äänteitä

Lasten toiveita ja ajatuksia: Hippa- ja muut liikuntaleikit (erityisesti koulun salissa) Kirjainten oppiminen ja muut eskaritehtävät Leikkejä (barbit, legot ym.) Askartelu Kimochit Ulkoilu Pelata sählyä Pelata jalkapalloa Naamiaiset Halloween Lisää vaikeampia tehtäviä Lisää askartelua Vierailla naapuriryhmässä Rakentaa ritarilinna

Yksi opettajista toteutti kyselyn kotona täytettävällä kyselylomakkeella, johon vanhemmat kirjasivat sekä omat että lapsen toiveet ja odotukset.

Vanhempien toiveita ja ajatuksia: Oppisi numeroita ja kirjaimia Oppisi hahmottamaan kelloa Ryhmässä tekemisen taito Madaltaa kynnystä koulun alkuun Yhteistyötaitoja ja toisen huomioimista Harjoitella itsestään ja tavaroistaan vastaamista Kaverisuhteita Leikkimistä Keskittymisen parantaminen Kannustamisen kautta oppimishalun löytäminen Oppiminen leikin kautta Tärkeää, että lapsi viihtyy ja saa edelleen olla pieni ja leikkiä paljon Ei oikein osaa toivoa mitään, kun tekemiset mielestämme jo nyt ylittävät odotuksemme Erilaisuuden arvostaminen ja hyväksyminen Lapsen vahvuuksien löytäminen ja niiden vahvistaminen Positiivisten oppimiskokemusten kautta koululaiseksi kasvaminen

Lasten toiveita ja ajatuksia: Legoilua Kavereiden kanssa olemista Oppisi rakentamaan palapelejä Oppisi tuntemaan kellon Oppisi tekemään tehtäviä Oppisi laskemaan, lukemaan Käynti uimahalliin Askartelua Oppisi sanomaan ärrän Läksyjä Kaikissa em. kysely/haastattelutavoissa osa vanhempien ja lasten toiveista mainittiin useita kertoja.

0

Laina-robotteja Mollalta!

in Aikaisempia juttuja Julkaisija

Molla hankkeessa on hankittu kaksi laina-robottia päiväkotien käyttöön. Robotin voi ottaa hoiviin pariksi viikoksi ja sitten palauttaa ne kotipesään Kasvatus-ja opetustoimen virastoon.
Molla hankki kaksi Bee-Bot robottia, ampiaisen näköiset robotit, joiden kanssa lapset voivat harjoitella esim. koodausta. Laitteen mukana tulee karttamattoja joiden päällä amppari liikkuu, kun annetaan komentokäskyt selässä olevista napeista. Mattoja voi tehdä itse isolle paperille piirtäen tai maalaten ja miettiä erilaisia asioita, joita voi opetella. Eskareilla oppiminen voi olla kirjainten harjoittelua, laskutehtäviä tai aarteen etsintää. Pienemmät voivat kuljettaa ampiaista oikean muodon, värin tai hahmon mukaan.

Turussa Bee-Botteja on käytetty jo pari vuotta ja niiden avulla lapset ovat harjaantuneet niin asioiden hahmottamisessa, kuin vuoronodotuksessakin… Myöskin laskutaitoa tarvitaan että amppari saadaan liikkumaan tiettyyn kohtaan. Ja ryhmätyökykyä tietenkin myös.

Katso myös video-ohjeistus kohdasta videot…

0

Kuusenkolon unitarinoita luettavaksi

in Aikaisempia juttuja Julkaisija
 • image_1.jpg
 • image_2.jpg
 • image_3.jpg
 • image_4.jpg
 • image_5.jpg
 • image_6.jpg
 • image_7.jpg
 • image_8.jpg
 • image_9.jpg
 • image_10.jpg

Kuusenkolon eskareilta on ilmestynyt unikirja! Klikkaa ensimmäistä kuvaa, niin saat auki sadut…
Kourulan päiväkodin Kuusenkolon eskarissa N- kirjainta harjoitellessa opettelimme Herra Hakkaraisen suosikkiunilaulua, Naavakuusi ja iltatähti (Ipanapan unilaulut). Sen innoittamina aloimme toteuttaa omaa unisatukirjaa. Lapset saivat tuoda oman mieleisen unikaverin eskariin. Lapset ottivat unikaverista kuvan iPadilla, kertoivat ja kuvittivat oman unisadun. Unisadut koottiin yhteiseen unisatukirjaan, jonka muokkaamisessa lapset olivat mukana.

1+

Etusormet-hanke päättyi

in Aikaisempia juttuja Julkaisija

Käy lukemassa ”Toisten Sormien”-hankkeessa olleiden Etusormien kokemuksia ipadien käytöstä varhaiskasvatuksessa.
Etusormet olivat erityislastentarhanopettajia, jotka olivat mukana hankkeessa kokeilemassa iPadin käytön mahdollisuuksia varhaiskasvatuksen puolelle. Hanke oli OPH:n rahoittamaa ja siinä toimittiin 2012-2014. Eltot valikoituivat Mollan ensimmäisen hankkeen takia niille, jotka olivat pilotti-Mollien kanssa samoissa taloissa tai alueilla.

0

Sanomalehtien Liiton oppituntivinkit 4/2015

in Aikaisempia juttuja Julkaisija

Tässä taas hyvä mediakasvatusaiheinen pohdinta sanomalehtien liitolta: Mainos vai uutinen- mitä eroa niillä on? Oppituntivinkissä voi keskustella siitä eskareitten kanssa.
Esi- ja alkuopetus

Keskustelkaa ensin yhdessä siitä, mikä on mainos ja miten se eroaa uutisesta. Onko mainos totta – entä uutinen? Mikä on mainoksen/ uutisen tavoite? Onko mainos luotettava lähde?

Jakautukaa kahteen ryhmään: toiset ovat mainostajia ja toiset toimittajia. Kummankin ryhmän aiheena on ”kevät”. Toinen ryhmä suunnittelee jonkin keväisen asian mainoksen – ja toinen taas kevääseen liittyvän uutisen.

0
Mene Ylös